Английският университет Кеймбридж ще разследва историческите си връзки с робството и

...
Английският университет Кеймбридж ще разследва историческите си връзки с робството и
Коментари Харесай

Университетът Кеймбридж разследва връзките си с робството

Английският университет  " Кеймбридж " ще проверява историческите си връзки с робството и по какъв начин може да се е сдобил с финансиране в предишното от тях, съобщи Би Би Си. 

" Кеймбридж " е стартирал 2-годишно изследване, в което ще бъдат прегледани архивите му, с цел да се види дали той е спечелил финансова поддръжка от търговията с плебеи. 

" Не можем да променим предишното, само че не би трябвало и да се опитваме да се крием от него ", разяснява проф. Стивън Труп - вицеканцлер на " Кеймбридж ". Той счита, че проучването ще помогне на университета " да признае ролята си по време на тази мрачна фаза от човешката история ". 

В образователната институция е назначена специфична работна група от учени, в това число от катедрата по африкански науки, която ще търси с изключение на вероятните финансови изгоди и подаръците, получавани и свързани с робството, и други знаци от алегорично значение като издигнатите от " Кеймбридж " паметници или преименуването на негови здания. 

Междувременно учените показват, че различен университет - на Глазгоу в Шотландия, е основал център за проучване на робството, откакто разкрил, че е получил дарения през 18 и 19 век, произхождащи от облаги от търговията на роби. Към днешна дата даренията биха възлезли на сума от към 198 млн. паунда. 

Учебните институции във Англия и Съединени американски щати са изправени пред въпроси, свързани с наследството им от връзки с робството и дали са били финансирани по този метод през 18 и 19 век. 

В " Оксфорд " да вземем за пример имаше дълготраен спор за скулптура на Сесил Роудс - противоречив колониален политик от 19-ти век.

В Харвардския университет в САЩ думата " master " беше премахната от университетските трофеи поради опасения, че има асоциации с робството. Юридическото учебно заведение в Харвард също така промени формалния си щемпел, защото включваше герба на жесток търговец на плебеи от 18-ти век.

Университетът в Джорджтаун пък се съгласи да предложи поддръжка на потомците на повече от 200 плебеи, които университетът е продал през 19 век.

Председателят на губернаторите на Университета в Източен Лондон прикани всички висши учебни заведения във Англия, които имат връзка с робството, да допринесат за фонд за обезщетение в размер на 100 милиона паунда, който ще поддържа учениците от етническите малцинства.

Друг английски университет, Нюкасъл, също неотдавна направи изобретение, което сподели какъв брой скорошни може да бъдат връзките с робството. Изследователката Хана Дъркин откри самоличността на последния оживял плебей от трансатлантическите кораби с плебеи. Бившата робиня Сали Смит е докарана от Западна Африка в Съединени американски щати през 1860 година и е живяла в Алабама през 1937 година, оставайки над 70 години в плантацията, където е била поробена, 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР